keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Breivik ja haarautuva rasia

Breivik on anonut lupaa perustaa fasistisen puolueen.

Minua kiinnostaa fasismibuumissa sen ihmisten mystiikan tarpeeseen vetoava puoli. Onko mitään yhteisempää ja samalla aivan kaikkea tietoa pakenevampaa kuin pohjoismaisten alkuperäiskansojen alkuperäinen kulttuuri sekä esim suomenkieleen liittyvä kielimystiikka. Miten ihanaa ajatella jotain mitä sanotaan olevan olemassa ja mikä varmasti onkin olemassa mutta mistä ei oikein saa kiinni. Sillä tavalla toimii uskonto.

Fasismi ei halua tukea kulttuuria mutta hyödyntää juuri samoja kulttuuritarpeita joille taide ja musiikki perustuu eli jonkinlaisen salaisuuden ympärillä pyörimistä.

Kolmannen valtakunnan teatraalinen ylöspano oli samaa juurta. Tehdään politiikasta ja yhteiskunnan haltuunotosta valtava taidemanifestaatio. Kaikki massatapahtumat kolmannessa valtakunnassa olivat tarkkaan lavastettuja, koreografoituja, valaistuja ja rytmitettyjä. 

Nyt fasistista mystiikkaa levitetään eniten sanallisesti täällä internetin palstoilla. Toisaalta taotaan joitakin teesejä mutta ne tarjotaan aina hieman käsittämättömässä paketissa jotta ripaus mystiikkaa säilyisi. Me kaikki pienet päät tykkäämme tunteesta että melkein ymmärämme tai oikeastaan olemme juuri luomassa tai jopa keksimässä salaisuutta.

Tämä on syy miksi oikeistopopulistit eivät välitäkään kirjoittaa ymmärrettäviä tekstejä. Vaikeasti avattavia termejä on jotenkin hyvä jättää Ruotsista kopiotuihin linkkeihin koska mystiikan tarve.

Ennen hienosto ja keskiluokka käytti ruotsalais- ja ranskalaisperäisiä sanontoja joiden yksi funktio oli erottautua tavallisesta kansasta. Nyt käsittämättömien ruotsalaistermien lanseeraaminen on osa  propagandaa. Antijihadistisen ja muun äärioikeiston tarkoitus on vain osittain valistus. Jos he haluaisivat ajattelua ja älyllistä vuorovaikutusta he avaisivat terminologiaansa. He haluavat levittää propagandaa "jännässä" paketissa. Niinpä he surutta levittävät huonosti käännettyjä ruotsalaisuutisia joiden alkuperän banaalius ja matala relevanssitaso jää epäselvyyden kauniin hunnun alle.

Kaikki tunnemme ilmiön siitä kuinka ikäänkuin lataamme käsittämättömän omilla mystisillä fantasiollamme. Englanninkieliset rocksanoitukset eivät olekaan niin kaksisia kuin luulimme. Tämä on luova prosessi ja johtaa parhaimmillaan siihen että omat suomalaiset rocksanoitukset tulevat paljon esikuviaan vivahteikkaimmiksi.  

Kirjoitukseni otsikko on esimerkki sanamagiasta joka tuontiuskontoihin kuten neofasismi liittyy tai leikki tämän sanamagian suhteen. Breivikin puolueluonnoksen nimi on Norge Yggdrasil

Yggrasil on pohjoismaisessa tarustossa haarautuva maailmanpuu, saarni. Saarni on ruotsiksi Ask. Ask on suomeksi rasia. Haarauvuva rasia on aivan borghesmainen, käsittämätön mutta kuitenkin jokaisen ihmisen tavoittava labyrinttimetafoora. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

En ymmärtänyt, voitko antaa esimerkkejä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mihin osaan tekstistä haluat esimerkkejä?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Sanaa fascismi käytetään nykyisin inflatorisesti merkitsemään lähes kaikkea kielteistä. Halusin, että esimerkin avulla kertoisit mitä itse koet neofascistiseksi nettikirjoitteluksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siinä se on. Yggdrasil on internetissä mutta ihminen saa identiteettinsä siitä mitä tekee ja sitä prosessia ei voi siirtää internettiin siis jokaisen omaa vastuuta omasta elämästään jossa mihinkään joukkoliikkeeseen kuinka ihanan mystinen se onkaan kuuluminen ei poista yksilön vastuuta.
Kuuntelin tässä välillä Kirkegaardesitelmää niin vähän lujaa kytkin näihin omatuntojuttuihin.

Joachim Seetaucher

Haarautuva rasia ... hmmm ... ai, sitä kutsutaan Yggrasiliksi nykyään.

Joachim Seetaucher

Totta puhuen kukaan Kiinassa asuva kiinalainen ei uskoisi, että kaveri, joka on tappanut 70 nuorta kesäleiriläistä paistattelee edelleen julkisuuden valokeilassa puolueen perustamista suunnitellen.