keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Sunnuntainen suviskoira 7

  • Varoitus älä skrollaa eteenpäin ennenkuin olet lukenut blogitekstin
    Varoitus älä skrollaa eteenpäin ennenkuin olet lukenut blogitekstin
  • Pompein kuollut koira, valettu laavassa olevaan onkaloon.
    Pompein kuollut koira, valettu laavassa olevaan onkaloon.

Taiteen yksi tehtävä on tuoda sellaisetkin ilmiöt käsiteltävään muotoon joita on raskas katsoa suoraan kuvattuna siis ilman taidesuodatinta. Pompejin kuolleet koirat ja ihmiset ovat esimerkki tästä. Nehän ovat veistosmaisia mutta veistäjänä tai oikeammin valumuotin valmistajana on ollut todellisuus eikä taide. Yllä olevassa kuvasarjassa jälkimmäinen kuva on Pompeikoira. Minusta sitä on vähän paha katsoa. Tämä kipsivalos on maalattu mustaksi mikä tekee sen vähän vähemmän hurjaksi.

Ensimmäinen kuva on Chardinin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_Chardin 

Valitsin tämän aiheen koska suviskoirasarja lähestyy loppuaan tai on ainakin pian menossa tauolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Todellisuus on taidetta ihmeellisempi..???..eiks meillä ole todellista taidetta ympärillämme pilvin pimein..se on vaan niin itsestään selvää,ettemme monestikkaan sitä taiteeksi huomaa,tai paremminkin,emme ajattele sitä taiteeksi.Luulisin,että kaikki tyylisuunnat löytyy ympäriltämme..aina inhorealismia myöten..en tiedä,mutta eiköhän nää kaikki ole todellisuuden kautta kehittyneet.Nuo Pompeijin valokset ovat tietysti oma ja ainutlaatuinen ja aito kuolemankuvaus..ne vaikuttavat,ehkä tavallista enemmän vielä nytkin,kuin joku muu historiallinen reliikki..Olikohan toi nyt oikea sana..Näissähän on juuri ja just se kuoleman hetki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin kuitenkin näkeminen tapahtuu tietämisen ja ymmärtämisen kautta ja siinä auttaa kuvat ja sanat. Ilman ymmärrystä todellisuus ei kyllä olisi taidetta vaan enimmäkseen kai pelkotiloja aiheuttavaa kaaosta.
Tuosta mitä sanot tulee mieleen kun yksi ystävä sanoi metsässä sammaleisen kiven äärellä että hullua että ostamme antiikkia kun kivet ovat vanhempia.
Pompeijin koirassa juuri se todellisuus tekee siitä vaikeasti kestettävän. Esitys on aina esitys. Ja jos näemme esityksiä asiosta joita pelkäämme niin ne asiat eivät pelota meitä ihan yhtä paljon. Meni toisteluksi.