keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Hyvä Rosa Liksom!!!

  http://www.hs.fi/kaupunki/a1416805873880?jako=c02c673d094c81fd3b7c4047c1...

  Rosa Liksom on tehnyt mahtavan taideprojektin yhdessä Helsinkiläisten romanikerjäläisten kanssa. Hän on liittänyt kerjäläisten selfiekuviin omia valokuviaan Romaniasta ja muuta esim ikoneista inspiraation saanutta materiaalia.

TOIMII!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hieno juttu. Ostinkin tuollaiselta kerjäläiseltä korttinipun, viisi korttia. Kiinnosti ja liitin yhden kortin kuvan blogiini: http://ilgron11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/...

Yrittämistä tarvitaan ja siihen nuo tänne tulleet tarvitsevat tukea, että eivät vain istuisi kylmällä kadulla ja kolistelisi pelkkää purkkia. Paremmin hyväksyttävää toimintaa kunhan ei ole päällekäyvää. Siihenhän emme ole tottuneet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sullahan kävi tuuri. Mä luulin että kaikki kortit myytiin jossain huutokaupassa josta hesarin artikkelissa kerrotaan. Kuka on kirjoittanut kirjavarkaan?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kirjoittaja on Markus Zusak. Sivuja onkin 558 ja ihan muutama enää luettavaa jäljellä. Lukupiiri kokoontuu ensi viikolla, joten valmista tulee. Olen iloinen, että tuli tällainen kirja luettavaksi, vaikka kirjan esittäjä sanoikin, että ei enää mitää näistä ajoista ja sitten kuitenkin tuli yksi. Emme voi unohtaa. Kirjahan myös kertoo tavallisen saksalaisen asenteesta juutalaisten tuhoamiseen. Eivät kaikki sen takana olleet, eivätkä sellaista suvainneet. Jotenkin ilmapiiri vain vei ja teot jatkuivat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos. Mä luen just Ljudmila Ulitskajaa ja nautin kovasti kirjastaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Olen pahoillani, mutta taiteilijana en koe tuota suureksi taiteeksi, kuten en yleisestikään mainitun Liksomin kuvataidetta!

https://www.youtube.com/watch?v=lNI07egoefc

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei tarvitse olla pahoillaan. Kysehän on auttamisesta enenmmänkin, minusta, ei siis taiteesta. Taidekin on toisaalta makuasia. Yksi pitää yhdestä ja toinen toisesta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Auttamisesta? Jotkut näkevät kehitysavun ja vastaavat auttamisena, kun minä taas näen nämä erittäin tuhoisina. Minä näen auttamisen siten että sen sijaan että autetaan vuodesta toiseen rahallisesti tai muuten, niin autettaisiin pärjäämäään omin avuin ja keinoin!

On sanonta, että Jumala auttaa niitä, jotka auttavat itse itseään!

Entäpä kun Liksom lopettaa "auttamisensa" ovatko nämä henkilöt yhtään paremmassa asemassa kuin aikaisemmin? Minä en siihen usko, vaan uskon että he odottavat seuraavaa auttajaa!

Joten kyllä taiteilija varmaan julkisuutensa tällä saa, mutta saavatko avuntarvitsijat oikeasti apua, vai hetkellistä helpotusta, vähän niinkuin vessassakäyntikin antaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yksi hyvän taiteilijan tunnus on improvisointikyky jota koko tämä projekti edustaa. Jos ei osaa mitään ei pysty improvisoimaan. Oikeasti improvisaatio juuri vaatii sitä että sinulla on harjaantuneita taitoja.
Et voi kiistää etteikö tämä projekti toimisi osallistuvan taideprojektina. Joulukortti on sitäpaitsi käyttötaidetta.
Täytyy tunnustaa etten minäkään ennen ole hirveesti ollut R.L. fani mutta tämä projekti muutti arviotani.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kuten jo mainitsin, en koe Rosa Liksomia kovinkaan osaavana kuvataiteen saralla, tai että hänellä olisi kuvataiteen saralla joitain harjaantuneita taitoja. Toki hänellä on paikkansa kuvatekijöiden virallisessa joukossa ja kirjailijanahan hän on erittäin ansioitunut virallisesti!

Tosin kuten me kaikki tiedämme, viralliset ansiot eivät perustu useinkaan osaamiseen, lahjakkuuteen tai niihin ansioihin joita kutsutaan taiteellisiksi ansioiksi!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Mä näen kuvataiteen melko traditionaalisesti. Siis minusta jos ei ole oppinut piirtämään ja maalaamaan niin ei ole perustaa. Videotaiteesta ja instalaatioista en oikein välitä. Olen käsialavaikeuksistani huolimatta harjaannuttanut itseäni havaintopohjaisessa piirtämisessä ja tarkkailen taidetta siitä vinkkelistä melko pitkälle.
En näe oikeastaa kirjallisuudessa ja kuvataiteessa suurta eroa molemmissa pitää luoda tyhjään tilaan mielenkiintoinen ja esteettinen kertomus. Improvisatoorinen kiinnostaa minua koska siinä ei voi huijata. Melko paljon siitä taiteesta joka tehdään teknisiä apuvälineitä käyttäen on itsepetosta.
Jos haluaa keskustella taiteesta niin kannattaisi nostaa esiin joku mistä tykkää. Haukkua voi aina mutta se ei oikeastaan kommunikoi niin paljon.
Naivismi jota kai R.L. hipuaa on minusta joskus hienoa, usein ei.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #11

Suomalaisessa taiteessa minua on aina viehättänyt ja kiinnostanut osaaminen, sellainen osaaminen joka ei jätä selittelemisen varaa. Sellaiset tekijät kuin Jorma Helenius, Kimmo Pälikkö, Antti-Into Virtanen, Fritz Jakobsson ja varsinkin Teppo Terä ja Seppo Similä edustavat minulle sitä oikeata taidetta. Toki on muitakin osaavia ja hyviä tekijöitä, mutta aivan liikaa näkee poliitikkojen nostamia lastentason taiteilijoita korkeassakin asemassa maamme taidemaailmassa!

Jos kirjailija ei osaa kirjoittaa tai muusikko soittaa instrumenttiaan, ei heitä paljon alalla arvosteta. Kuvataiteen saralla taas voi keskinkertaisena tekijänäkin nousta arvoon arvaamattomaan. Näkisinkin että julkinen raha on haitaksi todelliselle taiteelle, uskoisin että ihmiset itse osaisivat päättää paremmmin mitä kuvataidetta haluaisivat tukea omilla rahoillaan, paremmin kuin taiteen virkamies, joka valtion väkisin ottamilla rahoilla tukee omaa kaveripiiriään, olkoon sitten vaikka minkälaatuinen lastentason taiteilija!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

Noista mä tykkäsin eniten Seppo Similästä.
Mä olen eri mieltä sun kanssasi vaikka en minäkään pidä taiteen tasoa Suomessa mitenkään korkeana enkä tiedä montaa mielenkiintoista suomalaista nykytaiteilijaa.
Jos sulle käy mä voin postata tähän kun törmään mielenkiintoiseen tekijään. Olen viime aikoina seurannutkin niin huonosti etten osaa suoralta kädeltä sanoa yhtään oikeasti kiinnostavaa taiteilijaa.
Vanhoista mä tykkään Kauko Lehtisestä. Ja kuvanveistäjistä mua kiinnostaa sellainen josta säkin ehkä tykkäät: Hannes Autere.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #16

Kauko Lehtinen ei nimeltä sanonut mitään, mutta katsottuani hänen teoksiaan, huomasin että siellä oli muutamia ennennähtyjä ja tuttuja teoksia, vaikkakin täytyy sanoa ettei hän puhuttele minua taiteilijana!

Myös Hannes Autere ei sanonut nimeltä mitään, mutta kyllä nuo hänen veistoksensa vaativat taitoa ja niiden tekemiseen menee varmasti aikaa!

Ja toki voit postata kiinnostavia taiteilijoita, taide kiinnostaa aina!