keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Blogimedia goes kuvakerronta

 • "Kuvaseinä" jossa tarina kulkee kuin keskiaikaisessa kirkkomaalauksessa.
  "Kuvaseinä" jossa tarina kulkee kuin keskiaikaisessa kirkkomaalauksessa.
 • "Kuvaseinästä" nostettu "sarjakuvaruutu" joka asetetaan sarjalliselle aikajanalle
  "Kuvaseinästä" nostettu "sarjakuvaruutu" joka asetetaan sarjalliselle aikajanalle
 • "Sarjakuvaruutu" kakkonen
  "Sarjakuvaruutu" kakkonen
 • "Sarjakuvaruutu" joka nostaa esiin yksityiskohtia "kuvaseinältä.
  "Sarjakuvaruutu" joka nostaa esiin yksityiskohtia "kuvaseinältä.
 • Sama kuin edellinen. Nostot vastaavat silmän liikkumista "Kuvaseinän" edessä.
  Sama kuin edellinen. Nostot vastaavat silmän liikkumista "Kuvaseinän" edessä.
 • Sama kuin edellinen. "Sarjakuvaruutu" vastaa yksityiskohtien tarkkailua.
  Sama kuin edellinen. "Sarjakuvaruutu" vastaa yksityiskohtien tarkkailua.

              Tehtyäni oheisen blogin halusin vielä jakaa tällä puolella pohdintojani niistä mahdollisuuksista joita blogialusta tarjoaa kuvalliselle kerronnalle. http://suburbian.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213793-viela-kerran-hommaforum...           

               Vasta renesanssin aikaan kuvat alkoivat siirtymisensä ikkunamaisten ruutujen peruspintaan. (Edellinen lause on kovin Eurooppakeskeinen, sallinnette sen) Nykyään elämme ruudun ylivallan alla niin voimakkaasti ettemme sitä sen enempää pohdi.

               Ennen renesanssia kuvan peruspinta vaihteli alustasta riippuen eikä suorakulmion muotoista peruspintaa juuri näkynyt paitsi suorakulmioisten seinien koristemaalauksissa. Alusta saattoi olla mitä vaan luolanseinästä luunpalaseen tai ihosta kirkonseinään.

                Suorakulmainen peruspinta tuli käyttöön samanaikaisesti (jatkuvasti euroopakeskeisessä tarkastelussa) keskusperspektiivin kanssa mikä taas vastasi yhteiskunnan ja maailmankuvan muutosta. (Maallistuminen, yksilön merkitys jne ) Peruspinta oli ikkuna jossa kerronta sai uuden lisäyksen. Jos se aikaisemmin oli liikkumista ylös alas ja sivulta toselle tuli uusi tärkeä dimensio mukaan - silmän liikkuminen illusoorisessa syvyystilassa. Kun esim diagonaali kuvassa keskiaikana kuvasi jonkun alhaisen periferistä suhdetta johonkin ylempänä ja keskellä hierarkiassa olevaan se keskusperspektiivin mukaan tultua kuvaa myös liikkumista sisäänpäin tilassa.

                Mitä voimakkaammin keskusperspektiivi ja uusi suorakulmainen peruspinta alkoivat dominoida kerrontaa sitä vaikeampi oli käyttää kuvaa tarinankerrontaan, sellaisen tarinan jonka aihe ei ollut konkreettiseen tilaan liittyvä. Tämän vaikeuden kanssa on kuvakerronta kamppaillut eri tavoin samalla kun on syntynyt uusia medioita esim painokuvat. 

                Sarjakuva on yksi tapa kertoa jossa kuvan lukija opastetaan melko jäykästi liikkumaan kuvallisten (tekstein höystetyin) vähähdysten kronologiassa, vaikea laji. Sarjakuvissa voi toki olla pelkistyksen tuomaa väljyyttä ja kokosivun aukeamia, joissa ruutujen sijaan liikutaan kuvassa.

                 Blogimedia luo uuden mahdollisuuden hyödyntää sekä prerenesanssinaikaista kuvakerrontaa että sarjakuvaperinnettä. Tai on siis tuonut minulle. Blogikuvathan muodostavat sarjoja ja niissä sarjoissa voi nostaa esiin "sarjakuvaruutuja" jotka koostuvatkin seinämäiseltä peruspinnalta valituista kohdista.

                  Kutsun tässä alkuperäistä isoa piirrosmaalausta "kuvaseinäksi" ja siitä kuvattuja yksityiskohtia "sarjakuvaruuduiksi".

                 Alkuperäiskuvaa kutsun "kuvaseinäksi" siksi että se kerronnallisesti muistuttaa enemmän keskiaikaista kirkonseinää (esim Lohjan kirkko) kuin keskusperspektiivistä kuvaa.

Alkuperäiskuva on muuten maalattu keittiötarpein liimatulle ja värjätylle kankaalle vesivärein. (parissa kohtaa huopakynää). Kangas (ns jokamiehenlakana) on liimattu (liimapohjustettu) vehnävellillä ja rasvattomalla piimällä. Liima on  lepänkäpyuutteella toonattu ruskehtavaksi.

               

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mielenkiintoinen poliittinen maalaus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos. Joskus sitä uusii ilmaisutapojaan ja tulee laajentaneeksi repertuaariaan.