keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Kaikki blogit puheenaiheesta Talvisota

Sankaruus ja onnenkantamoiset pelastivat Suomen 1939-1945

Sankaruus ja onnenkantamoiset pelastivat Suomen 1939-1945

# Suomi taisteli toisen maailmansodan yhteydessä kolme erillistä sotaa. Talvisodassa vastassa oli Stalinin Neuvostoliitto mutta myös Hitlerin Saksa, koska nuo kaksi diktaattoria olivat elokuussa 1939 Molotov-Ribbentrop-sopimuksella jakaneet itäisen Euroopan keskenään. Suomi jäi Stalinille, mutta voi hyvin sanoa, että Suomi taisteli sekä Stalinia että Hitleriä vastaan ehtimättä juuri saada tukea lännestä.

Talvisodasta elinikäinen trauma

Juho Niukkanen (1888-1954) oli talvisodan puolustusministeri, joka talvisodassa menetti lähes kaiken. Hän oli kotoisin Karjalankannakselta, Kirvun pitäjästä. Se jouduttiin rauhansopimuksen mukaan luovuttamaan Neuvostoliitolle. Niukkaselta menivät koti, maatila, saha, tiilitehdas - ja juuret. Talvisodasta Niukkanen ei koskaan toipunut ennalleen.

Elias Simojoen elämä ja utopia

Elias Simojoki (1899-1940) oli aikansa superjulkkis, pappi ja poliitikko, AKS:n perustaja ja IKL:n nuorisojärjestön Sinimustien johtaja, sisällissodan valkoinen veteraani ja talvisodan kenttäpappi. Hän oli kiihkeä äärioikeistolainen ja karismaattinen puhuja, palava pensas.

Tästä poliittisesta fanaatikosta, poikkeusyksilöstä, tutkija Miika Siironen on kirjoittanut komean henkilökuvan (Mustan lipun alla - Elias Simojoen elämä ja utopia, Atena 2017). Miten kiuruvetisestä herännäispapista tuli kiihkeä fasisti?

Luomumuotojen ylistys ja tosiuhkea Suomi-neito talvisodan vaihtoehtona

'Juhlistaakseni' asianmukaisella arvokkuudella tänään  30.11. 'vietettävää' talvisodan alkamisen vuosipäivää julkaisen kulttuuripläjäyksenä uuskansanrunouden moderninjälkeisen helmen luomumuotojen ylistys sekä kolme kuvaa Suomi-neidosta tyyliin ennen ja jälkeen ja entä jos

Lukukokemus: Uitto & Geust - Mannerheim-linja, talvisodan legenda

Mannerheim-linjan vaiheet avautuvat niin suomalaisesta kuin neuvostoliittolaisesta näkökulmasta laajaan lähdepohjaan nojautuen. Teoksen päivitetty painos on mielenkiintoinen lukukokemus ja toimii hakuteoksena omien sukulaisten sotataipaleesta kiinnostuneille. Kokonaisuuten kirja on sotahistorian harrastajalle lukemisen arvoinen. Kirjan kieli ei ole usean muun teknisen tietokirjan tapaan mitenkään erityisen sujuvaa, myös rakenne on hiukan episodimainen. Kirjan parhaita puolia on laaja, myös neuvostolähteistä haettu kuva-aineisto. 

V gostjach u Ilmari v Finljandii

Talvisodan päättymisen muistoksi pieni delegaatio Petroskoista kävi lauantaina vierailulla Raatteen tielle (mm. Raatteen Portin muistomerkillä), jonka jälkeen kutsuin heidät kylään, juomaan kuppi "tsuajua", heidän paluumatkallaan Vartiuksen rajanylitysasemalle. Joukossa oli Karjalan television edustaja, joka teki "helikopterillaan" komean videon korpitilastamme. Tuntuu mukavalta ja oikealta ylläpitää hyvät kansalaissuhteet itärajamme ylitse, kaikesta huolimatta. Ainakin meillä on paljon hyviä ystäviä Venäjällä ja näin tulee pysymäänkin.

Koulukarttaa korjattiin talvisodan jälkeen - luovutetut alueet jäivät Suomeen?

Vuoden 1940 koulukarttapainoksessa on 13.3. loppuneen talvisodan rauhansopimuksen realiteetteja näemmä kunnioitettu konkreettisen toteavasti. Uusi aluejako näkyi Viipurin läänin, Hankoniemen ja itäisen Sallan erottamisena rajaviivoin muusta Suomineidosta. Voidaankin kysyä, olisivatko nykyajan aluemenetyksistä kärsineet maat/valtiot valmiit näin nopeaan tosiasioiden eli de facto vieraan vallan tekemän laittoman sotilaallisen miehityksen ja anschluss-haltuunoton tunnustamiseen ns. mukisematta.

Aldebaran

Aldebaran on Härän tähdistön kirkkain tähti, mutta on siinä muutakin. Isäni saapui sen nimisellä rahtilaivalla Suomeen maaliskuussa 1940 auttamaan sotaan joutunutta Suomea, Hollannin Punaisen Ristin vapaaehtoisena kirurgina. Kyseinen laiva oli rakennettu vuonna 1938 ja Suomen Höyrylaiva Oy:n omistuksessa (kuuluisa FÅA eli Finska Ångfartygs Aktiebolag, myöhemmin Effoa).

Julkaise syötteitä