keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Tiistainen suviskoira 4

  • Leonardo Koiran ja ihmisen anatomiaa
    Leonardo Koiran ja ihmisen anatomiaa

Nykyään käytetään kameraa usein havainnollistamaan ilmiöitä ja rakenteita jotka oikeastaan paljon paremmin paljastuvat piirtäjälle. Kamera ei osaa valita oleellista informaatiota ja siksi kameralla otetut havaintokuvat ovat väsyttäviä katsoa ja täynnä aiheetonta sälää.

Tähän aiheeseen palaan mielellään uudestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vieläkin kai on kasvikirjoja joissa piirroksia,
Onhan se selvää ettei valokuvaan voisaada kaikki olennaiset yksityiskohdat samaan kuvaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onneksi on vielä vähän piirtämistä kasvitieteessä. Piirtäminen on ajattelua.
Sen huomaa kun yrittää opastaa jotain ihmistä ja piirtää karttaa reitistä. Sellaiseen ei kamera pysty mutta ei se ole helppoa useimmille ihmisillekään. No nyt on googlemapít autoilijoita varten.
Toinen on jos käy jossain asunnossa ja yrittää jälkeenpäin tehdä pohjapiirrosta, minulle se ainakin tuottaa vaikeuksia. Kartat ja pohjapiirrokset ovat ekstreemi esimerkki siitä että piirtäjä pystyy vaihtamaan näkökulmaa tässä tapauksessa lintuperspektiiviksi. Sanotaan että pitäisi kuvata jonkun henkilön hiusten tapaa kaartua ja muodostaa kiehkuroita. Kameralla joudut mikstraamaan valaistusten kanssa ja et voi kontrolloida sommitelmaa painottamalla pääasiaa sen kautta.
Kamerankäyttäjä joutuu aina odottamaan että herkkupala lentää taivaalta sen suuhun valmiiksi grillattuna ja maustettuna. Valokuvaaja on flanööri joka odottaa lentäviä kyljyksiä.