keikutan ja tasapainoilen kulttuuri on muutosta

Tiistainen suviskoira 5

  • Prekolumbialainen Colima-koira Meksikosta
    Prekolumbialainen Colima-koira Meksikosta
  • Tamayo Leikkisä koira
    Tamayo Leikkisä koira
  • Pluto
    Pluto

Minua on pitkään vaivannut kysymys että miksi Disneytuotanto tuntuu pilaavan kaiken mihin se koskee. Tänään otin Pluton avuksi ja jotain sitä kautta selvisikin.

Pluto on liian letkeä. Liian letkeä ja joka kerta yhtä letkeä. Kun liikettä katsotaan tai kuvataan on aina kysymyksessä voimat ja vastavoimat. Kaikki mikä liikkuu liian helposti on vähemmän mielenkiintoista. Siksi liikettä pitää rytmitellä ja pysäytellä, jarruttaa ja estää. Meidän fysiikkamme ja koirienkin kyllä jarruttaa ja estää mutta animaatiohahmolle on luotava niitä vastuksia joita sillä ei ole. Ilman kitkaa ei ole liikettä joka koskettaa.

Laitoin Pluton seuraksi kaksi meksikolaista koiraa. Rufino Tamayon maalaus on viime vuosituhannelta ja Colima-koira on muinaismeksikolainen alastonkoira. Näissä on paljon yhtäläisyyksiä keskenään ja myös Pluton kanssa. Pluto on vain huonompi versio. Diskaan Pluton niinkuin astronomit ovat tiputtaneet sen kaiman planeettojen jalosta joukosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sini, letkeä tai pehmeä, mutta Pluto on lapsille tarkoitettu piirroshahmo, joka ei ole yhtään pelottava koira. - Toinen muksuista kysyi iltasatuja ja muuta lukiessani ihan pienenä melkein itku kurkussa että miksi se on pikku PAHA susi, minkä jälkeen hyppäsin jonkin aikaa sen pahan yli :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta onhan niitä satuhahmoja muitakin ja ilmeekkäämpiäkin sekä kilttejä. Mä olen sitä mieltä että esim Aku Ankoissa parasta on itse stoorit mutta ei piirroksien välittämä kuva näkyvästä maailmasta. Ja suomenkieliset käännökset ovat loistavia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan niitä, tuli vain mieleen että onkohan Plutosta tehty tarkoituksella ei-pelottava koira. Tai sitten ei.

Täytyy tunnustaa etten ole kiinnittänyt Aku Ankkoihin käännösmielessä huomiota, vaikka tilasin niitä kouluikäisilleni Kalle Ankana ja Mickey Mousinakin, ei tarvinnut kehottaa lukemaan ruotsia ja englantia :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #4

Kalle Anka on tylsästi käännetty verrattuna Akuun. Ovat tietysti kielet ja kulttuurit lähempänä toisiaan; mutta kuitenkin hyvä käännös olisi parempaa ruotsia eikä svengelskaa. Akuun kannattaa tutustua ihan siinä mielessä että näkee ne käännökset. Hieno idea tilata lehdet muilla kielillä jokatapauksessa.
Ruotsissa jossa nyt on hieno sarjakuvabuumi olivat sarjikset nenän nyrpistyksen kohde vielä noin kymmenen vuotta sitten ja ne olivat esim kirjastoissa kiellettyjä!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

No en sentään nyrpistellyt nenääni Aku Ankoille, mutta jotenkin ne jäivät huomiotta kun luin ja lapset sitten aikanaan lukivat niihin verrattuna enemmän muuta.

Enpä jaksa muistaa olivatko ne ruotsiksi tilatut Kalle Ankat edes kalliimpia vai peräti halvempia, mutta ainakaan kuvakirjoissa ei tainnut olla hintaeroja: Från mjölkbutiken klockan fem ett litet mumintroll gick hem :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

PS. taisi muuten olla pikku paha hukka, eikä susi.

- jostain syystä muokkaa -toiminto ei tässäkään toiminut kuten ei eilen Puheenvuoron puolellakaan, muokkaa klikatessani tuli ilmoitus sinulla ei ole käyttöoikeuksia tälle sivulle. Vaan käyhän se näinkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Kuulkaapas ny rakkaat eukkoset,

Kyllähän Pluto on tieysti letkeä kumikoira,onhan se,mutta..pitäiskö meidän muistaa,että plutokin on karikatyyrihahmo,näitten muitten ihmisen kuosissa olevien eläinten keskellä.Pluto on selkeesti kuitenkin koira..hiiren koira.Toinen on Akun Pulivari.Pulivari on selkeesti bernhardilainen,mutta Plutoa ei pysty oikein asettamaan mihinkään rotuun.Pluto ja Hessu ovat samannäköisiä,mutta Hessulla on ihmisen kuosi.Kun tuota Pluton letkeää liikkumista katsoo sieltäkin löytyy jotain korostuksia,joista tulee ihminen mieleen,ehkä se on tarkoituksellistakin.Karikatyyri antaa kuitenkin luvan moiseen.En oikein tiedä,voimmeko katsoa sarjakuvaa tai animaatiota samoin,kuin katsomme muuta taidetta.Kun katson tuota omaa elukkaani liikkeessä,niin kyllä siitäkin se Pluton letkeys näkyy,kun koira hyvillä mielin ja mielellään juoksee,pää pystyssa reippaasti jolkotellen,kuin kaikki osat rasvattuna vierelläni.
Tämän päivän Disney-piirrokset ovat aivan toista luokka,kuin joskus silloin ennen,ei maistu enää.Uudet piirtäjäsukupolvet tekee jo toisin,ei viehätä enää tällaista,jolle Aku on tullut ensimäisestä numerosta saakka.Olin huomaavinani,että kaikki suomessa ilmestyneet sarjakuvat voi lukea maksua vastaan netissä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sain muuten idean bloggaukseen Plutosta kun sitten kuitenkin googlasisin koirien nimiä ja löysin sivun jolla oli kaikki disneyhahmot eri kielillä.
Huomiseksi tuleekin luentomuistiinpanoja oikeilta luennoilta ettei tartte makuasioista kiistellä. Hyvä kuulla kuitenkin ettei kaikilla ole disneyfobiaa, mulla on disneys kuvallisen maailman suhteen.
Muuten iloisesta koirasta puheenollen tiedenainen tänään sivulauseessa sanoi että on eroa jos koiran häntä heiluu enemmän oikealle tai vasemmalle! Ei kuitenkaan selittänyt mikä se ero oli, ehkä se oli vitsi. Heiluuko se Viivin häntä epäsymmetrisesti?

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Mähän en siis tiedä sinusta muua kuin nimen ja naaman,mutta jotenkin nyt on tullut sellainen kuva,että sulla on luontaisen lisäksi kenties alan ja aiheen opintojakin,jos vaikka on elämäntyösi.Jos näin niin katsot kaikkea tällaista ihan toisesta perspektiivistä,kuin vaikka minä,joka lähden vain siitä,että,joko tykkään tai sitten en..eli siihen kontekstiin minun höpinäni pitää laittaa.Ei mulla nyt varmaan fobiaa ole,mutta Disneyn suhteen olen kyllä vanhan liiton mies.Jotain kun on näitä uusia koittannu vähän kattoa niin ei,ei iske enää,siellä se hahmojen muotokieli pistää hanttiin.
En nyt ole osannut tuollaista ajatuksella katsoa...kyllähän tuokin varsinainen heiluttelija on ja siitä heiluttelusta voi aika paljon lukea ja ymmärtää neidin mielialoja ja ajatuksiakin..välillä se viuhtoo,kuin kopterin rootori ja välillä vähemmän ja jotain muuta siltä väliltä,mutta että epäsymmetrisesti..täytyypä vähän katsella.
Voihan se olla,ettei se olekkaan vitsi..jostai luin melko äskettäin..ettei se nyt sitten ollut täällä,että koirat on oikea tai vasen käpälisiä.Sitä olen seurannut ja Viivi lähtee aina liikkeelle oikea tassu ensin.
Just äskettäin näin kuvan tuollaisista springereistä,joilta oli häntä typistetty..ei hemmetti..aiemminhan se tais olla tavallista erilaisten spanielirotujen kohdalla..onneksi typistäminen on ainakin meillä kielletty,miten sitten muualla..?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

Mä oon kuvismaikka ja varmaan käyttäydynkin niinkuin sellainen..... Ei ole kovin pitkät opinnot mutta paljon on tullut piirreltyä ja maalattua ja kuvakulttuuria seurattua.
Oikea ja vasenjalkaisuuteen saattaa myös liittyä se mihin suuntaan mielummin juoksee ympyrää, vasta tai myötäpäivään. Pitääpä katsoa kun kevät tulee ja pääsee koirapuistoon.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset